Kirkkaat illat ovat tässä alkusyksystä pimeiden öiden saavuttua olleet todella harvinaista herkkua. Ja silloin kun niitä on sattunut olemaan, on ollut kuutamo. Kuten nytkin. Kun kuvaaminen kuitenkin polttelee, on pakko yrittää.

Sain kameran lopulta kuvauskuntoon joskus vähän ennen yhtätoista. Seurannan napasuuntauksen virittely ja kohdistus kohteeseen ilman goto-jalustaa ottaa aikansa. Tarkennuskaan ei ole tähtitaivaan kohteisiin ihan helppo homma ja siinä vierähtikin hyvä tovi. Tarkennusta säätäessä ihmettelin vielä aikani, että onpa kummallisen valovoimaton tämä linssi kun edes kirkkaita tähtiä ei näy, kunnes totesin, että homma saattaisi olla aavistuksen helpompaa ottamalla ensin linssinsuojuksen pois. Lopulta homma onnistui ja muutama lyhyen valotuksen testikuva osoitti, että kohdistus ja tarkennus ovat ainakin sinne päin.

Käytössä oli Tamronin 70-300mm halpa linssi, joten odotusarvot kuvan laadun suhteen eivät olleet kovin kummoiset, vielä kun n. 85% valaistu kuukin kirkasti taustataivaan.

Viimeksi kuvaillessa kameran akku tyhjensi itsensä jo joskus kahden tunnin kuvauksen jälkeen, joten tällä kertaa käytössä oli akkuadapteri jonka kautta kameralle sai syötettyä USB-laturilla verkkovirtaa. Kameran pystyi siis kaiken säätämisen jälkeen jättämään kuvailemaan kaikessa rauhassa ilman huolta virran loppumisesta ja painua itse nukkumaan. Kello herätti kello kolme aamuyöllä jolloin kävin napsimassa kalibrointiruudut ja tuomassa vehkeet takaisin sisälle.

Lopputulos yksittäisessä valotuksessa ja koko pinossa näyttivät jopa yllättävän hyvälle. Kuvaa käsitellessä ja histogrammia venytellessä niin optiikan kuin myös seurannan puutteet alkoivat kuitenkin nousta selvästi esille. Jälkikäsittelyssä on muutenkin vielä paljon opeteltavaa, mutta jokaisen kuvan myötä oppii aina vähän lisää.

Alla pari kuvaa käsittelyn eri vaiheista ja pääkuvassa lopputulos. Tulokseen voi olla lopulta kohtuullisen tyytyväinen, etenkin kun edellinen kirkas ilta meni penkin alle tarkennusvirheen takia. Oli ihan mukava saada edes jonkinlainen kuva taas aikaiseksi. Tästä on taas hyvä jatkaa.

Tekniset tiedot:

Nikon D3200 + Tamron 70-300mm (n. 200mm asennossa)
F/5, ISO 800, 60s valotus (kokonaisintegraatioaika 3h 16min).
25x bias ja 36x flat kalibrointiruutuja
Pinottu DeepskyStackerillä, jatkokäsittely Photoshopilla.

Yksi 60 sekunnin valotus suoraan kamerasta.
DeepskyStackerillä pinottu lopputulos ennen jatkokäsittelyä.

Päivitys 12.10

Tuli käytettyä yksi ilta PixInsight-kuvankäsittelyohjelman opetteluun. Sanoisin, että kannatti. Alla verrokkikuvana alkuperäinen Photoshopilla työstetty versio tämän illan kuvadatasta, ja uudelleen samasta datasta PixInsightilla käsitelty versio. Ero on huomattava. Photoshillakin pystyy varmasti vielä parempaankin kuin tämä tulos, mutta jyrkästä oppimiskäyrästä huolimatta PI:llä tuntui kyllä tietyt operaatiot olevan huomattavasti kätevämpiä. Artikkelikuvaksi vaihdetty nyt jälkeenpäin tuo PI-versio.

Photoshop-versio
PixInsight-versio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *